top of page

GITANES: El ball (un cas d’estudi)


Firstly published in

Original Version in Catalan.

Què hi fan més de 300 persones donant bots, totes suades, un dilluns qualsevol, a les 23:30h, a 2ºC, enmig de la plaça del poble? Què pot ser que aplegui a pares i mares, professors i alumnes, monitors i nens…, una franja d’edat que va aproximadament dels 14 als 65 anys? Com pot ser que obeeixin tots amb somriures permanents als organitzadors, un grup de 4 joves amb un megàfon, com si d’una acadèmia militar es tractés? I per què sobretot per què cada any són més gent???

Programadors culturals i gerents d’empreses d’arreu del món s’exprimeixen el cervell teoritzant sobre desenvolupament d’audiències (l’última moda en subvencions europees a cultura) i promocions. I aquesta gent, que a sobre ho fan “de gratis”, no hi caben a la plaça, ni pateixen hipotèrmies ni desànims vocacionals.

Any rere any, joves sobre-formats, amb precarietat laboral i acusats de tenir no-sé-quantes crisis alhora, o prejubilats amb algun que altre dolor articular, es dediquen durant 5 mesos a crear un espectacle d’un sol dia, amb incontestable èxit de públic i de participació. Ningú hi posa un duro (i no reconeixeré les cessions d’espais municipals perquè per això paguem impostos). El que sí aconsegueixen insòlitamentés la solidaritat entre entitats ( http://fb.me/7a4B1bAob ).

Molts afins al sector diuen cansats no sé si per enveja o experiència que és una qüestió de modes, que és un tema generacional. Però, en qualsevol dels casos, això no els treu cap mèrit i diu molt del respecte i el valor que avui en dia donem a la cultura i les tradicions. O algú ha escoltat mai el contrari?

Tot i així el gran misteri roman. Per què la gent acudeix en manades a un esdeveniment com el Ball de Gitanes i ens costa tant d’omplir un curs de ball en un centre cívic o un concert a la sala del poble? Una humil servidora intenta per totes totes entendre els hàbits de consum cultural i els mecanismes d’atracció de públic, però sigui quin sigui el seu secret, és impressionant veure la capacitat d’organització dels organitzadors i un absolut plaer comprovar les ganes de ballar i de passars’ho bé dels balladors. #ballarmola


Recent Posts
Archive
bottom of page